Praktiska SEO-tips – SEO för nybörjare

SEO kan vara skrämmande för nybörjare. Det beror främst på överflödet av information och de ständiga förändringarna i sökmotorernas algoritmer. Därför är det så viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste tipsen för SEO och digital marknadsföring för nybörjare som ger bestående resultat.

Med detta i åtanke har vi sammanställt en lista över de 15 mest effektiva SEO-tipsen för nybörjare för att hjälpa dig att knäcka SEO-koden.

1: Skapa innehåll som människor tycker om att läsa och dela
Ett av de bästa SEO-tipsen för nybörjare är att prioritera att skapa kvalitetsinnehåll. Du behöver bra innehåll för att öka din organiska trafik och engagera besökarna. Du behöver den också för att styra sökmotorerna och hjälpa dem att förstå vad din webbplats och ditt företag handlar om. Innehållet är alltså inte bara viktigt, det är nödvändigt.

Du bör skapa innehåll som folk tycker om att läsa för att stanna längre på din webbplats. Detta är ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare eftersom uppehållstiden är en viktig rankingfaktor. Så om du letar efter praktiska SEO-tips för nybörjare kan du börja med att skapa engagerande och spännande innehåll.

Du kan skapa informativa blogginlägg, långformat innehåll, infografik, artiklar, expertintervjuer och mycket mer. Enligt en studie där 100 miljoner artiklar undersöktes är de extremt engagerande och det är mer sannolikt att de delas av din publik. Studien visade även att artiklar som är mellan 3 000 och 10 000 ord långa har flest delningar i genomsnitt.

Att dela innehåll är viktigt för SEO, för ju fler som delar ditt innehåll, desto mer synlighet får du. Detta leder i sin tur till mer trafik till din webbplats, vilket leder till bättre ranking.

2: Analysera dina konkurrenters SEO-strategier
Bland de bästa SEO-tipsen för nybörjare är det bästa sättet att behärska SEO att lära sig av dina konkurrenter. Identifiera vilka nyckelord de rankas för, vilka webbplatser som länkar till dem och vilka möjligheter de förlorar.

Utifrån dessa insikter kan du utveckla en strategi som är bättre än dina konkurrenter.

3: Gör en uttömmande sökordsforskning
Du kanske har stött på många SEO-tips för nybörjare som rekommenderar dig att göra sökordsforskning. Detta kommer alltid att vara en nödvändighet, men du kan inte längre förlita dig på grundläggande sökordsforskning. Du måste få en omfattande överblick över hur vart och ett av dina potentiella sökord presterar så att du vet vad som är mest lönsamt för dig.

Du kan använda ett verktyg för sökordsforskning för att få detaljerad statistik om dina potentiella sökord. Du kan se detaljer som officiell ranking, månatliga sökningar, klickfrekvens osv. för varje sökord. Verktyget visar till och med lönsamma relaterade termer, vilket gör sökordsforskning mycket enklare. Du bör också läsa vår guide om hur du hittar rätt nyckelord för ditt varumärke.

4: Optimera din Meta-titel och Meta-beskrivning
Optimering på sidan är ett av de mest grundläggande SEO-tipsen för nybörjare. Detta inkluderar element som sidans titel, metabeskrivning, URL och header-taggar. Även om dessa element kan vara osynliga är de långt ifrån obetydliga och kan ha en betydande inverkan på en sidas placering i sökmotorerna.

Här är några grundläggande SEO-tips för nybörjare om hur man optimerar element på sidan:

Sidans rubrik (även kallad titeltagg) ska vara tydlig, catchy och kortfattad. Den bör vara mellan 50 och 60 tecken lång och innehålla ditt målnyckelord. Titta till exempel på den högst rankade artikeln för sökordet ”Google Analytics guide”. Den är kort och går rakt på sak och använder sökordet på ett naturligt sätt.

Metabeskrivningen bör innehålla ditt målnyckelord och andra relevanta termer som kan locka människor att klicka på din länk. Den bör vara cirka 150-170 tecken lång och helst avslutas med en uppmaning till handling. Om den är längre än 170 tecken kommer beskrivningen att avslutas med en ellips i sökresultaten.
BrightLocal-metabeskrivningen i skärmdumpen nedan är ett exempel på en idealisk metabeskrivning. Den är beskrivande men går rakt på sak. Den använder relevanta söktermer i ett naturligt flöde och avslutas med en uppmaning till handling.

Din webbadress bör vara kort och beskrivande men enkel, helst med 3-5 ord. Den ska kunna förklara vad sidan handlar om. Låt oss ta en titt på URL:n som används i den presenterade delen för sökordet ”local ranking factors” som ett exempel. Den använder bara fyra ord för att beskriva sidan, men är tillräckligt beskrivande för att användare och sökmotorer ska förstå vad den handlar om.

Du bör märka dina underrubriker med lämpliga H2- och H3-taggar. Detta förbättrar läsbarheten av ditt innehåll för både läsare och sökmotorer, vilket ökar dina chanser att rankas högre i sökmotorerna. Som du redan vet är ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare att hålla innehållet läsbart.
Du kan kolla in vår omfattande checklista för SEO på sidan för fler användbara SEO-tips för nybörjare.

5: Rätta till tekniska SEO-fel
Ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare är att identifiera och åtgärda eventuella tekniska problem på din webbplats som kan påverka dina SEO-insatser. Dessa tekniska problem omfattar länkar som inte fungerar, indexeringsproblem osv. Vår checklista för SEO-granskning kan hjälpa dig att få en fullständig bild av de viktiga tekniska SEO-frågor som du bör hålla koll på.

Se till att du använder Google Search Console för att få regelbundna uppdateringar om tekniska problem på din webbplats. Verktyget skickar ut varningar via e-post så att du snabbt kan identifiera indexeringsproblem, 404-fel, serverfel och säkerhetsproblem på din webbplats. Det innebär att du kan åtgärda dem innan de börjar påverka användarupplevelsen och sidrankningen.

Du kan också göra en grundlig SEO-hälsokontroll med hjälp av verktyg som SEO Site Checkup. Det ger dig en fullständig bild av alla tekniska problem på din webbplats och förslag på hur du kan åtgärda dem.

6: Förbättra användarupplevelsen
Användarupplevelsen är en viktig del av SEO eftersom, som tidigare nämnts, uppehållstiden på en sida har stor betydelse för rankningen i sökmotorerna. Ju bättre användarupplevelsen på din webbplats är, desto längre blir vistelsetiden.

En dålig användarupplevelse ökar dessutom antalet avslag, vilket påverkar webbplatsens prestanda negativt. Därför är förbättrad användarupplevelse ett av de mest effektiva SEO-tipsen för nybörjare.

Sökmotoroptimering

Att förbättra sidans laddningstid är ett av de grundläggande SEO-tipsen för nybörjare som kan hjälpa dig att förbättra användarupplevelsen. Om en besökare måste vänta länge på att en sida ska laddas kanske de inte stannar kvar för att ta del av innehållet. Detta kan öka antalet avslag avsevärt och påverka din sidrankning negativt i det långa loppet.

Du kan använda Google PageSpeed Insights för att testa sidans hastighet och identifiera möjligheter till förbättringar.

Du bör också se till att alla klickbara element på din sida fungerar som avsett. Sidlayout, färgschema och typografi är alla viktiga visuella faktorer som kan påverka användarupplevelsen på din webbplats.

7: Förbättra din länkprofil
Du är förmodligen redan medveten om hur viktig din backlinkprofil är för sökmotorernas ranking. Det säger mycket om din webbplats trovärdighet och information när auktoriteter länkar tillbaka till dig.

När sökmotorerna ser att du får många länkar från webbplatser med hög auktoritet förstår de att dessa webbplatser står för dig. De utgår från att din webbplats innehåller trovärdig information som användarna kommer att finna användbar.

Detta kan gradvis öka sidrankingen för en webbplats som får många högkvalitativa backlinks, vilket gör länkbyggande till ett viktigt SEO-tips för nybörjare.

På samma sätt minskar länkar från misstänkta eller spammiga webbplatser kraftigt en webbplats trovärdighet. Därför är ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare att snabbt ta bort dåliga backlänkar och samtidigt sträva efter fler kvalitetsbacklänkar.

Du kan använda olika verktyg för att göra en grundlig analys av din webbplats backlinks. Det här verktyget visar dig viktiga detaljer för att bedöma din webbplats trovärdighet, till exempel antalet månatliga organiska klick. Du bör göra en lista över webbplatser av låg kvalitet så att du kan kontakta ägarna för att få dem borttagna eller avstängda av Google.

Det här verktyget hjälper dig också att upptäcka backlinks som hjälper andra webbplatser och konkurrenter att rankas för specifika sökord. Detta är ett utmärkt sätt att upptäcka nya webbplatser som kanske vill länka tillbaka till dig och hjälpa dig att förbättra din länkprofil.

8: Använd sociala medier
Sociala medier är en av de bästa och mest lättillgängliga platserna för att marknadsföra innehåll och få mer trafik till din webbplats. Du kan använda det för att nå en stor publik och olika intressegrupper, även om de aldrig har hört talas om dig tidigare. Du kan omvandla människor till lojala följare med rätt engagemangstaktik och på så sätt säkerställa din trovärdighet hos din målgrupp.

Allt detta bidrar till en förbättrad närvaro i sociala medier, vilket ytterligare stärker din SEO-strategi. Detta är ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare. Var närvarande på sociala medier, marknadsför ditt innehåll och uppmuntra dina följare eller läsare att dela det med sina nätverk.

Du kan använda verktyg som Buffer för att analysera resultatet av dina nuvarande inlägg och se vad som fungerar bäst när det gäller innehållsformat, innehållstyp, tidpunkt osv. Buffer hjälper dig att ta fram en strategi för sociala medier; du bör marknadsföra innehåll som din publik gillar, så att de är mer benägna att dela det med sina följare.

Du kan också fråga din publik direkt i en enkät för att förstå vad de vill se från dig. Se också till att dina blogginlägg och annat innehåll är lätt att dela på sociala medier. Lägg till delningsknappar och uppmaningar till åtgärder för att påminna läsarna om att dela ditt innehåll.

9: Bygg värdefulla länkar med utgående länkar
Även om du redan förstår värdet av inkommande länkar är utgående länkar lika viktiga för din SEO-strategi. De hjälper dina läsare att komma till relevanta och trovärdiga källor som de kan hänvisa till för vidare läsning. De bidrar till att öka din trovärdighet genom att stödja dina påståenden. De är därför mycket effektiva när det gäller att hjälpa sökmotorerna att bedöma trovärdigheten hos din webbplats och dess innehåll.

Dessutom hjälper utgående länkar dig också att bygga upp värdefulla kontakter med välrenommerade webbplatser, utgivare och bloggare. De kommer att uppskatta det när de ser att du skickar trafik till deras webbplatser genom att länka till dem.

Det är ingen garanti för att de kommer att göra det igen, men det ökar chansen att lyckas om du ber dem att länka till dig eller publicera dina gästinlägg. Därför är byggandet av utgående länkar ett av de mest effektiva SEO-tipsen för nybörjare.

Se dock till att du inte länkar till webbplatser bara för sakens skull. Var mer selektiv när du väljer vilka webbplatser och sidor du länkar till, och överlasta inte dina blogginlägg med utgående länkar. Länka endast till forskning, guider och exempel som är mycket relevanta för det ämne du diskuterar. Använd också verktyget för att kontrollera domänbehörighet för att bedöma din webbplats auktoritet.

10: Förbättra den interna länkningen
Din strategi för interna länkar är en annan viktig faktor som påverkar din placering i sökmotorerna. Att optimera den är ett viktigt SEO-tips för nybörjare. En undersökning av ett SEO-företag visade att webbplatser med fler interna länkar indexeras oftare.

Dina interna länkar hjälper sökmotorerna att förstå syftet med dina sidor, så att du hamnar i relevanta sökresultat. Det är inte förvånande att förbättra din interna länkningsstrategi är ett av de mest effektiva SEO-tipsen för nybörjare.

Du bör undvika att fylla dina inlägg med interna länkar, utan använda dem naturligt i hela inlägget. Se till att dina sidor med högt innehåll länkar till andra relevanta sidor på din webbplats.

11: Optimera ditt ankare
Det ankare du använder för att länka till andra sidor och domäner har också betydelse för SEO på din webbplats. De hjälper sökmotorerna att förstå syftet med den sida du länkar till. Det hjälper dem också att bedöma kvaliteten på ditt innehåll och relevansen för specifika sökord. Optimering av ankartexter är ett annat av de mest effektiva SEO-tipsen för nybörjare.

LSI-nyckelord är latenta semantiska indexeringstermer. Detta är en term för fraser som är så lika din huvudidé att sökmotorerna känner igen att du lägger till beskrivande, mer detaljerade uppgifter om ett ämne.

12: Gör din webbplats mer mobilanpassad
Mobilanpassning är en annan viktig faktor som påverkar sökmotorrankningen på grund av dess inverkan på mobil SEO. Med tanke på det ständigt ökande antalet mobila sökningar som utförs varje dag kan du förlora potentiella besökare och minska din synlighet om du inte prioriterar mobil SEO.

I Sverige gjordes 55 miljoner sökningar via mobiltelefoner 2020. Vi kan förvänta oss att dessa siffror kommer att öka under de kommande åren. Om dessa mobila sökare inte har en bra upplevelse när de besöker din webbplats kommer det att öka antalet avslag och sänka din ranking.

Ett av de viktigaste SEO-tipsen för nybörjare är därför att se till att din webbplats är responsiv eller mobilanpassad. Detta bidrar till att förbättra användarupplevelsen på alla enheter och till att öka rankningen.

Du kan använda Googles test för mobilanpassning för att analysera hur mobilanpassad din webbplats är.

13: Optimera visuellt innehåll för SEO
Att optimera visuellt innehåll är lika viktigt för SEO som att optimera textinnehåll. Visuellt innehåll kan bestå av bilder i inlägg, presenterade bilder och infografiker.

Här är några grundläggande tips om hur du optimerar visuellt innehåll för SEO. Följ de här bästa SEO-tipsen för nybörjare:

Sökmotorer läser filnamn när de indexerar visuellt innehåll. Se därför till att du använder lämpliga filnamn och använder ett bindestreck mellan varje ord för att göra det lättare för sökmotorerna att förstå.
Inkludera stödtext i infografiken för att öka sannolikheten för upptäckt.
Inkludera lämplig alt-text för allt visuellt innehåll för att hjälpa sökmotorer och synskadade att förstå vad innehållet handlar om. Du kan använda plugins som Alt Text Tester för att testa alt-texten på din webbplats och se var du behöver lägga till den.

14: Gör en offensiv marknadsföring av din webbplats
Naturligtvis vill du se till att innehållet på din webbplats är så synligt som möjligt om du vill att den ska locka till sig mer trafik och rankas högre i sökresultaten.

Därför är innehållsfrämjande åtgärder en så viktig del av SEO-tips för nybörjare. Förutom organisk marknadsföring i sociala medier kan du också betala för att marknadsföra ditt innehåll till en ny och relevant publik.

Nyhetsbrev och e-postuppdateringar är några av de mest populära taktikerna för att främja innehåll.

Dessutom kan du marknadsföra din webbplats genom att delta i relevanta grupper, gemenskaper och forum. Svara på frågor på Quora eller bidra till relevanta subreddits. Läs vår omfattande guide om hur man marknadsför en webbplats för att få mer information och fler bra SEO-tips för nybörjare.

15: Följ de bästa SEO-bloggarna och håll dig uppdaterad
Ett av de största problemen med SEO-tips för nybörjare är att SEO-landskapet utvecklas varje år. Algoritmförändringar och policyändringar påverkar SEO-strategin och rankningen. Alla SEO-tips för nybörjare som du upptäcker i dag kanske inte längre gäller om 3-4 år.

Därför är det viktigt att du följer välrenommerade SEO-bloggar för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna och förändringarna i landskapet. På så sätt kan du hitta tidsenliga och effektiva SEO-tips för nybörjare som har en långsiktig effekt.

Avslutande tankar
Detta är några av de mest relevanta och effektiva SEO-tipsen för nybörjare, men inte de enda. Du bör göra tester på egen hand för att se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Titta på dina konkurrenter och identifiera de senaste och mest effektiva strategierna som de tillämpar. Alla dessa metoder hjälper dig att se till att din SEO-strategi förblir relevant och effektiv.