Adwords eller SEO – vad är bäst att investera i?

Adwords och SEO är huvudkomponenterna i Search Engine Marketing (SEM) och är några av de mest värdefulla verktygen för digitala marknadsföringskampanjer.

De har både skillnader och likheter och det finns situationer där du bör använda dem tillsammans eller separat, beroende på dina affärs- och marknadsföringsmål.

Vad är Google AdWords?
Om du är nybörjare inom digital marknadsföring kan du ha hört folk tala om PPC, Adwords och termer som CPC, bud och kampanjer utan att veta vad dessa modeord betyder.

Oroa dig inte, syftet med det här inlägget är att klargöra dessa frågor. Låt oss börja.

Google Adwords (numera Google Ads) är en annonsplattform som ägs av Google.

Annonsörer kan använda den här plattformen för att placera sina annonser på Googles sidor med sökresultat, Googles produkter (YouTube, Gmail osv.) och på tusentals andra webbplatser som deltar i AdWords-programmet som publicister (det vill säga Google Adsense).

Som annonsör kan du välja att betala när någon klickar på din annons (kostnad per klick eller CPC) eller när någon ser din annons (CPM eller kostnad per tusentals intryck).

Hela Adwords-systemet fungerar som en stor auktion där annonsörer konkurrerar om ledigt annonsutrymme.

Vad är SEO?
Sökmotoroptimering eller SEO handlar om att få en bättre position i sökresultaten på Google, Yahoo, Bing och andra stora sökmotorer.

För att uppnå detta måste du se till att din webbplats är sökmotorvänlig.

En sökmotorvänlig webbplats kan lätt ”läsas” av sökmotorer och användas av användare.

Du kan läsa mina SEO-tips om vilka nyckelkonfigurationer du måste göra på din webbplats för att göra den sökmotorvänlig, men den allmänna idén är att ha en snabb och funktionell webbplats med unikt innehåll som erbjuder en bra upplevelse för slutanvändaren.

google ads

AdWords VS SEO
Nu när du har en allmän uppfattning om vad AdWords och SEO är, ska vi se hur de kan jämföras:

Adwords är för Google-webbplatser och webbplatser som använder Google Adsense, medan bästa metoder för SEO gäller för alla sökmotorer.
Adwords-trafik är betald, medan organisk trafik är gratis.
Adwords-annonser visas högst upp och längst ner i Googles sökresultat och under vissa förutsättningar kan du få en av dessa annonspositioner, men med SEO måste du arbeta mycket hårdare för att få en av de bästa positionerna i organiska sökresultat.
Adwords är mer direkt än SEO eftersom du kan skapa annonskampanjer nästan omedelbart och börja få målinriktad trafik, medan SEO kräver mycket mer tid (särskilt för nya webbplatser) för att få bra placeringar och trafik.
Med Adwords är det lättare att beräkna ROI, medan det är svårare med SEO eftersom det finns många andra faktorer som spelar in, inte bara annonsutgifter och intäkter.
När du slutar med dina AdWords-kampanjer kommer trafiken också att sluta, men när du börjar få organisk trafik med SEO kommer den att fortsätta under lång tid.
Med Adwords kan du rikta in dig på flera sökord samtidigt, medan du med SEO måste fokusera på några få sökord för att få bästa resultat.

Den största fördelen med Adwords jämfört med SEO är att det ger snabbare resultat.
Du måste betala för varje besök du får från Adwords, men om dina kampanjer är lönsamma kan du motivera investeringen i PPC och uppfylla dina affärsmål.

Adwords är perfekt för nystartade och nya företag som snabbt vill få målinriktad trafik för att sälja, hitta nya kunder eller till och med testa sina produkter, rutiner, webbplatsens effektivitet och alla andra delar av försäljnings- eller marknadsföringsprocessen.

Ovanstående gäller om du använder AdWords på ett klokt och noggrant sätt. Det är väldigt lätt att börja spendera pengar på AdWords, och om du inte har rätt verktyg för att övervaka och kontrollera det kommer du att göra förluster istället för vinster.

Det jag alltid säger till mina kunder om Adwords är att om du inte använder det på rätt sätt blir det som att spela på ett kasino där du spenderar pengar med en önsketanke om att du ibland kommer att få tillbaka dem.

Även om systemet är lätt att använda (vilket gör att du spenderar mer pengar), bör du spara dina pengar och anlita professionella företag som JR-Software om du inte har kunskap och erfarenhet av att driva Adwords-kampanjer.

Detta är det bästa sättet att undvika att förlora pengar, men att vinna på att använda Google Ads.

Glöm inte SEO

Även om det är en bra idé att börja med Adwords eftersom det går snabbare, bör du också börja arbeta med SEO, innehållsmarknadsföring och sociala medier för att få bästa möjliga resultat. Dessa tre verktyg är allt du behöver för att lyckas långsiktigt på nätet.

Innehållsmarknadsföring hjälper dig att skapa relevant innehåll, SEO hjälper dig att optimera ditt innehåll för sökmotorer och få mer organisk trafik, och sociala medier främjar ditt SEO-optimerade innehåll för en bredare publik.

Ska jag använda Adwords och SEO samtidigt?

Vissa hävdar att om du får trafik från SEO behöver du inte använda AdWords, men det är fel strategi.

Även om du har en bra placering kan du använda Adwords för att få mer exponering för samma sökord som du får SEO-trafik för.
Du kan mäta resultatet av dina Adwords-kampanjer och om de är lönsamma kan du till och med öka din budget för att få en högre avkastning på investeringen.

Så vad är bäst att använda för marknadsföring, SEO eller Adwords?

Svaret är enkelt: båda. Använd Adwords för att börja få trafik och arbeta parallellt med din SEO, din plan för innehållsmarknadsföring och dina kampanjer i sociala medier för att få organisk trafik och besök från sociala nätverk.

Slutsats
Adwords och SEO är inte konkurrenter, men de är två kraftfulla verktyg i den digitala marknadsföringens arsenal.

Du kan använda Adwords när du vill få trafik till din webbplats snabbt, men SEO (som är billigare i längden) är också viktigt för långsiktig framgång.